Acasă Scriitori Marin Preda

Marin Preda

Nuvelist și romancier român

Născut(ă) 1922-08-05

Decedat(ă) 1980-05-16

Marin Preda a fost unul dintre cei mai importanți romancieri români din perioada postbelică. Dincolo de marele său talent, Marin Preda a fost un intelectual lucid, conștient de urmările nefaste ale ideologiei comuniste asupra literaturii. Un martor ocular a pretins că scriitorul i-ar fi spus cu mult curaj în anii '70 lui Nicolae Ceaușescu: „Dacă vreți să introduceți realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid”. Totuși Marin Preda nu a criticat niciodată în mod public doctrina realismului socialist, dimpotrivă, a părut să o legitimeze, implicit, prin tematica scrierilor sale, începând cu volumul al doilea din „Moromeții”, așa cum arăta bunăoară criticul Nicolae Manolescu.

Scurtă bibliogragie

  • 05 August 1922

    s-a nascut Marin Preda la Silistea-Gumesti, in judetul Teleorman, Romania

  • 21 Februarie 1972

    s-a publicat cartea "Marele singuratic" (roman distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor) de Marin Preda la Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, in Romania

  • 16 Mai 1980

    a murit Marin Preda la Mogosoaia, in judetul Ilfov, Romania (in conditii stranii, sufocat cu o perna)

Află mai multe despre Marin Preda pe pagina de WikiPedia, enciclopedia liberă.

Magazine și librării online

Cumpară cărti în varianta tiparită cât și în format digital ePub sau PDF (Adobe DRM).

Intră cu încredere pe Elefant, Libris sau Cărturești și profită de reduceri de preț și livrare rapidă la toate cărțile. În curând va fi disponibilă secțiunea de download PDF si ePub în care vei putea descărca în format digital cațile pe care ți le dorești.